Familiegeschiedenis JANSSEN
Start  | Welke nationaliteit? | Jonge vaandeldragers | Fotogalerij | Contact
andreas arnoldus janssenaajanssenvoorfabriekkinderenjwasybilla adelgunda stinkes
Inhoudsopgave

De eerste en tweede generatie: van Helden naar Tegelen

De derde generatie:
Andreas Janssen

Pottenbakkers

De vierde generatie:
Josephus Laurentius
Janssen


Joseph Engels

De vijfde generatie:
Andreas Arnoldus Janssen


Naar Deventer


De pottenbakkerij

De zesde generatie

De zevende generatie

De achtste generatie

De familie Koolhof

De familie Engels

De familie Bernards

Andere zijtakken


Overige informatie
 Maria Janssen over 'De Tantes'


Herinneringen aan de tantes "uut de Kromm" .

Ik kan me niet veel herinneren van de tantes. Tante Marie, de oudste en het laatst overleden staat me nog het best bij. Zij is dacht ik in 1967 overleden, ik was toen 16.
Toen ik klein was en we met onze ouders bij de tantes op bezoek waren zaten we altijd met z'n allen op een rijtje op de divan. Onze ouders zaten met de tantes aan de eettafel. We kregen dan limonade te drinken, die aangemaakt was met warm water! Koude limonade was nl. slecht! Wij zaten ons dan erg te vervelen........ Ik kan me vaag herinneren dat we ook een keer in de achtertuin speelden. Maar dat was een klein aangeharkt tuintje, en daar konden we dus ook niets doen.
Het huis is van ongeveer 1900 denk ik, het is een groot herenhuis.
We zaten altijd in de achterkamer, van de voorkamer heb ik af en toe een glimp opgevangen omdat de schuifdeuren altijd dicht zaten.
Naast de schuifdeur stond een ouderwets grammofoonmeubel met zo'n grote glimmende hoorn bovenop. Het was een hoog slank eikenhouten meubel met de "geluidbox" onderin. Ik herinner me dat een van de tantes een keer een plaat heeft opgezet; er moest ook ergens aan gedraaid worden.
Een van de tantes maalde de koffie zittend op een stoel in zo'n houten koffiemolen geklemd tussen haar knieën.
De muren hingen vol godsdienstige schilderijen. H.Hart van Christus ed.
De kamer stond verder vol meubelen. De eettafel met stoelen in het midden. De divan tegen de serre aan. De kachel in het midden tegen de zijwand. Aan een kant van de kachel een hoog dressoir, met opzet plus spiegel, waar oa een ouderwetse theemuts op stond. Aan de andere kant van de kachel stond ook iets, misschien een lage stoel, dat weet ik niet meer. Wel hing daar een klein bruin eikenhouten kastje met een roodfluwelen gordijntje voor de helft van het kastje.
Wat er in de serre stond weet ik niet meer. Vaag staat me iets bij van rotan.
De keuken was in mijn beleving groot en had nog een pomp aan het eind van het aanrecht bij het raam naast de buitendeur.
De voordeurhal en gang vond ik als kind ook groot. Er stond een vaas met judaspenning en oranjelampionnetjes, en van die sigaren van langs de waterkant.
De tantes gebruikten ook nog een stoof om hun voeten warm te houden!
Boven ben ik nooit geweest. Ook niet in de kelder.
Toen ik wat groter was moest ik op oudejaarsdag altijd wat oliebollen en appelflappen naar de tantes brengen. Maar daar kan ik me verder niets van herinneren.
Mijn moeder ging er wat vaker heen toen alleen tante Marie nog over was.
Ze vertelde na zo'n bezoek dan wel eens over haar zuinigheid: dat Marie persee naar de markt moest, ook al voelde ze zich ziek, om de koopjes. En dat ze haar een keer boven op een trap aantrof om iets schoon te maken, terwijl ze een werkster had.....
Dat ik nu schapenleren stoelen en een antieke plantenstandaard in mijn woonkamer heb dank ik, denk ik, aan die paar keer dat ik een glimp van de voorkamer heb opgevangen.




















Stamboom










Documenten

Poezie album van 'tante' Leen